Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Ирландия, основният данъчен рай в Европа за големи мултинационални

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Ирландия, основният данъчен рай в Европа за големи мултинационални
Коментари Харесай

Ирландия се присъединява към глобалния корпоративен данък

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Ирландия, главният данъчен парадайс в Европа за огромни мултинационални компании, реши да се причисли към договорката, с цел да вкара минимална световна корпоративна данъчна ставка, заяви Bloomberg.
Споразумението, към което към този момент се причислиха 130 страни по света, осигуряващо 90% от международния Брутният вътрешен продукт, изисква корпоративният налог върху прихода да бъде избран на равнище от най-малко 15%.

Сделката, лобирана от Съединени американски щати, беше утвърдена от страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз през юли и съгласно изчисленията на участниците тя ще притегля най-малко 250 милиарда $ спомагателни такси годишно в бюджетите.
Ирландия, която събира налог върху прихода в размер на 12,5%, се е трансформирала в седалище на европейската централа на някои от най -големите американски софтуерни компании и рискува да загуби до 2 милиарда евро годишно. Но в този момент има „ задоволително убеденост, че това (преходът към 15 процента) ще се случи по целия свят и Ирландия би трябвало да го направи в този момент “, сподели финансовият министър Паскал Доногюе пред Financial Times.

Техническите договаряния за изясняване на детайлите на проекта за цифрови налози би трябвало да приключат в Париж късно вечерта в петък. Унгария остава единствената страна в Европейски Съюз, която се опълчва на договорката, която френският министър на стопанската система Бруно льо Мер назова най -голямата данъчна договорка от 100 години насам.
Финансовите министри на страните от Групата на седемте (G7) реализираха съглашение по отношение на минималното равнище на налога върху облагите на огромните корпорации на среща на 5 юни във Англия.
В допълнение към 15 -процентната ставка, договорката включва смяна в териториалния принцип на данъчно облагане - налог върху облагата на транснационалните корпорации би трябвало да се начислява в тези страни, в които те печелят, предоставяйки своите артикули или услуги, а освен въз основа на мястото им на регистрация, както е сега.
На първо място, това решение е ориентирано към световни ИТ колоси като Фейсбук, Гугъл, Apple, Amazon. Споразумението е предопределено да сътвори условия, при които софтуерните компании няма да изтеглят облаги в юрисдикции с преференциално данъчно облагане.
През юли корпоративният налог беше утвърден на равнище Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Пакетът, „ резултат от договарянията, извършени под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз през по -голямата част от последното десетилетие, има за цел да подсигурява, че мултинационалните корпорации заплащат налози там, където работят и печелят “, сподели генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман.
Това „ ще способства за повишение на правната непоклатимост и стабилността на интернационалната данъчна система “, добави той. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР